Aanpak van schijnzelfstandigheid onder ZZP’ers in de zorg
Wat gaat er de komende tijd veranderen?
Het duurt nog 5 maanden tot de handhaving op schijnzelfstandigheid formeel van start gaat, en wij merken dat de onrust binnen zorgorganisaties toeneemt. In deze blog zullen we toelichten wat de huidige situatie is en wat er precies gaat veranderen, en of deze zorgen terecht zijn.
Laten we beginnen bij het begin. De Wet DBA is sinds 1 mei 2016 van kracht. De handhaving van deze wet is vanwege maatschappelijke onrust over de gevolgen hiervan door de Belastingdienst tijdelijk opgeschort. De Belastingdienst krijgt vanaf 1 januari 2025 de ruimte om de Wet DBA te handhaven. Wat betekent dit voor de zorg?
De start van de handhaving per 1 januari 2025 is vooral relevant voor andere sectoren, en niet zozeer voor de zorgsector, aangezien de Belastingdienst de handhaving in de zorg al eind vorig jaar en dit jaar heeft opgevoerd. Regelmatig worden zzp-constructies in de zorg gecontroleerd. Sinds 2022 wordt er al strenger opgetreden tegen vermeende schijnzelfstandigen in de zorg, omdat de sector vaak wordt beschuldigd van veel schijnzelfstandigheid.
Nu de boodschap ‘Belastingdienst start handhaving arbeidsrelaties per 1 januari 2025’ steeds bekender wordt, maken sommige organisaties zich zorgen over de gevolgen. Echter kunnen we concluderen dat men zich nog niet erg veel zorgen hoeft te maken. De werking van de Wet DBA is sinds 2016 niet veranderd en zal ook vanaf 1 januari 2025 niet veranderen. Er blijft veel discussie over wanneer er sprake is van ‘gezag’ in de gezondheidszorg, en het definitieve oordeel hierover ligt bij de rechter, niet de Belastingdienst. Bovendien gaat de nieuwe zzp-wet VBAR pas in zijn tweede conceptfase, en zal deze waarschijnlijk niet voor 2026 van kracht zijn. Dus de komende jaren blijft de Wet DBA van toepassing, ondanks het gebrek aan concrete uitwerking van wat ‘gezag’ precies inhoudt.
Share
Facebook
X
LinkedIn
Telegram
Tumblr
Whatsapp
VK
Mail